Fons Local

elretiro.jpgNovetats 2021

La Societat Recreativa El Retiro és avui dia l’entitat d’esbarjo més antiga de Sitges. Des de la seva fundació el 1870, ha estat un dels pals de paller de la societat civil sitgetana i ha impulsat nombroses activitats culturals, lúdiques i festives. Aquest llibre explica el seu origen i l’evolució que ha sofert al llarg del darrer segle i mig, i repassa els múltiples aspectes que han enriquit la vida associativa del Retiro i l’han mantinguda viva fins als nostres dies: les bandes de música, el Carnaval, les companyies teatrals d’aficionats, les caramelles, els grups de dansa, les seccions esportives, les sardanes, els jocs de saló o les projeccions cinematogràfiques.

maricel.jpg

Maricel és un complex arquitectònic, artístic i urbanístic, i un dels espais més emblemàtics de Sitges. Forma part de la història cultural de la ciutat des dels anys del Noucentisme fins als nostres dies, i la seva evolució al llarg dels temps és un reflex fidel de les diferents voluntats personals i de polítiques culturals. L’edició del llibre Maricel. Cent anys d’art i cultura a Sitges, signat per Vinyet Panyella, obeeix al desig de deixar palesa la història d’aquest espai que va canviar la fesomia del barri més antic de Sitges.

El conjunt patrimonial de Maricel està lligat a gran quantitat de artistes i personalitats rellevants, com ara Santiago RusiñolRamon CasasCharles DeeringMiquel UtrilloPere JouJosep Maria SertJoaquim Folch i Torres Jesús Pérez-Rosales.

Novetats 2018

b19066284

Actes del primer Simposi Internacional sobre el Noucentisme que es va realitzar l’any 2014 a Sitges. La jornada d’estudi va comptar amb la participació d’especialistes nacionals i internacionals que van debatre sobre el pensament i història culturals, idees estètiques, polítiques culturals, anàlisis territorials, i història social i política del primer terç del segle XX a Catalunya i a Europa.

fugitiu

Aquest llibre s’endinsa amb audàcia en el món de Santiago Rusiñol, estirant els fils de la pintura, la música, la literatura i la política, i a partir d’un temps i un lloc concrets presenta una visió brillant de la modernitat artística.

Burgès i bohemi, exquisit i populatxer, amb un peu a Barcelona i l’altre a París, Rusiñol va encarnar com ben pocs la figura de l’artista modern i conflictiu.

destrucció art sacre

L’estiu de 1936, Jaume Daví i Mañosa va salvar de la crema dels revolucionaris els retaules barrocs que avui dia es poden contemplar a la Parròquia de Sitges, junt amb moltes altres obres d’art. El llibre, escrit per Blai Fontanals i Argenter, ret homenatge a aquest sitgetà d’adopció, estimat per tots els qui el tractaren, amb la voluntat de reconèixer públicament la seva lloable acció.


SitgesCastellà

– Text: Carles Marquès ; fotografien: Ricard Pla. Sitges: de blanca a multicolor. Sant Lluís: Triangle Postals, DL 2009.

Sig.: CL91(46.71Sit) Sit


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s