Autors Locals

Darreres novetats

Els Jocs florals de Canprosa / Santiago Rusiñoljocsflorals

Estrenada la nit del 29 d’abril de 1902 al teatre Romea, ja va provocar l’escàndol aquesta paròdia dels Jocs Florals. Santiago Rusiñol parodiava i denunciava l’idealisme exaltat d’un certamen que s’havia convertit en vehicle propagandístic del nou catalanisme, i posava de manifest la gravetat de les nombroses tensions que recorrien la societat catalana. Rusiñol aportava el seu peculiar gra de sorra a la polèmica entorn de la institució jocfloralesca i abordava de ple un dels temes més disputats en els ambients literaris del tombant de segle.

 

x.teatre polèmic

Teatre polèmic / Santiago Rusiñol

A la primera dècada del segle XX, en un clima d’ebullició social a Catalunya, en plena lluita política entre catalanistes i republicans, Santiago Rusiñol es decanta, superada la seva etapa simbolista, per portar als escenaris un teatre absolutament popular, marcadament polític.

Amb esperit polèmic i amb l’irreverent sentit de l’humor que sempre el va acompanyar, Rusiñol s’aplica a combatre tots aquells discursos ideològics encaminats a aconseguir, en detriment del benestar d’individus i col·lectivitat, un rendiment electoral. El volum inclou sis obres de teatre de les més conegudes, aplaudides i polèmiques de Santiago Rusiñol: Llibertat! (1901), Els Jocs Florals de Canprosa (1902), L’Hèroe (1903), El Místic (1903), El bon policia (1905) i La“merienda”fraternal (1907).

Deixa un comentari