Fons Miquel Utrillo

UtrilloiMorlius_Miquel

Miquel Utrillo Morlius (Barcelona, 1862 – Sitges, 1934) fou enginyer de professió i aviat s’orientà cap a l’art i la cultura. Amb Rusiñol i Casas, formà grup fonamental del Modernisme artístic català. Fou corresponsal de La Vanguardia a París entre 1889 i 1891. Amb Ramon Casas promou la revista artística i literària Pèl & Ploma (1899-1903) i poc després de la revista artística Forma (1904-1908). A partir de 1910 dirigeix les instal·lacions de Maricel per encàrrec del seu propietari, el milionari nord-americà Charles Deering. Als anys vint és assessor artístic de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929, on intervé al Poble Espanyol de Montjuïc, la paternitat del qual comparteix amb Xavier Nogués, Ramon Raventós i Francesc Folguera.

Fons Utrillo 1917

Utrillo observant les obres de Maricel

 

Al juny de 1981 s’inaugura la sala Utrillo, al segon pis de l’edifici de la biblioteca, on conté tota la col·lecció de llibres i de documentació d’Utrillo i que fou adquirida per l’Ajuntament de Sitges al seu fill, Miquel Utrillo Vidal. Juntament amb el fons de llibres, alguns d’ells primeres edicions d’autors molt remarcables, cal destacar l’aspecte documental, format per documentació familiar, un interessant epistolari, una bona col·lecció fotogràfica sobre l’antic Palau de Maricel i de la col·lecció d’art de Charles Deering que aquest s’emportà el 1921 als Estats Units.

oracions_utrillo

Una de les il·lustracions d’Utrillo per al llibre Oracions de Santiago Rusiñol. 1897

FONS_UTRILLO

Exposició que va tenir lloc a la biblioteca Santiago Rusiñol en motiu del 75è aniversari de la mort de Miquel Utrillo. 2009

Deixa un comentari